9 Ocak 2022 Pazar

Organik Gıda

 Gıda Teknolojisi     Organik Gıdayayımlanan son sayısında Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Ayhan Sümerli organik gıda pazarı hakkındaki soruları yanıtladı. Türkiye'de 2002-2013 yılları arasında organik gıda üretiminin  


Bin tondan 1 milyon 620 bin tona çıktığını belirten Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Sümerli, "300 milyon TL'si perakende, 100 milyon TL'si ise ihracat olmak üzere ülkemiz organik gıda pazarının cirosal büyüklüğü 400 milyon TL'ye ulaşmıştır. Pazar her yıl %20-25 oranında büyümektedir" diyor. Organik tarım ve organik gıda kavramlarından bahsedebilir misiniz? Dünyada havayı, suyu ve toprağı kirletmeksizin, erozyonu, toprağın tuzlulaşmasını, diğer hastalık ve zararlıların etkisini en aza indirecek tarımsal tekniklerin geliştirilmesine her geçen gün duyulan ihtiyaç artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayacak, doğaya dost üretim 

“Organik Tarım” olarak nitelendirilmektedir. Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim organik bal . Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır. Çiftçiler ve aileleri tarım ilaçlarına daha sık maruz kaldıkları için organik tarım

Organik Ürünller Satış Mağazası

öncelikle çiftçi ve ailesinin, genel olarak da toplumun sağlığını korur ve iyileştirir. Organik tarım yaygınlaştıkça, tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma oranları da azalacak ve ekonomi de dolaylı yoldan olumlu etkilenecektir. Bir organik gıda ürününde toprak analizinden su analizine kadar tüm analizler büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Organik tarım organik pekmez göre üretim yapılıp, sertifika kuruluşları tarafından sertifikalandırılmaktadır. Organik gıdaların ambalajlarının üzerindeki etiketlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın logosu ile sertifikalandırma kuruluşunun sertifikasını gösteren amblem bulunuyor. Bu özelliğiyle organik gıdalar izlenebilir ve aynı zamanda sürdürülebilir 

. Doğal gıdalarda ise bu özellik yoktur. ORGANİK ÜRETİMDE SON 11 YILDA 5 KATLIK ARTIŞ Ülkemizde organik tarımcılık ne zaman başladı? Organik gıda sektörünün gelişim sürecini genel hatlarıyla açıklayabilir misiniz? Ülkemizde organik tarımcılık 1985 yılında İzmir bölgesinde yabancı firmalar tarafından başlatıldı. İlk aşamada İzmir’in çekirdeksiz üzümü, Aydın’ın inciri, fındık ve kayısı gibi ürünler üretildi. Daha sonra organik bakliyat ürünleri üretildi. 1990’lı yılların hemen organik zeytinyağı yurtdışına paketli ürün ihracatı başladı. İlk etapta ihracatı yapılan ürünlerimiz kurutulmuş domates, üzüm, incir, fındık, kayısı ve erik olarak sıralanabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mide Bypass Ameliyatı Nedir?

Mide bypass ameliyatı, aşırı kilolu veya   Mide Bypass insanlarda kullanılan bir tür bariatrik cerrahi prosedürdür. Ameliyat sırasında, mide...