11 Şubat 2022 Cuma

Organik Bal

 En bilinen salgı balları, çam balı, Organik Bal balıdır. Genellikle süzme veya ham bal olarak tercih edilir. Kestane balı viskozite değeri yüksek koyu renklidir. Kaliteli ballar arasında yer alır. Çam balı ise Muğla, ve Akdeniz’in kıyı bölgelerinde yaygın olarak üretilmektedir. Muğla yöresine ait çam balı en özel türlerden biridir. Muğla kızılçamlarında yaşana Basra isimli böceğin salgısından elde edilir. 


Bir diğer salgı balı ise Sedir balıdır, Toros Dağlarında 1900m yükseklikte yetişen sedir ağaçlarının özsuyundan arılar faydalanarak sedir balı üretir. Sedir balıda bir salgı balı olmasına rağmen tadı ve lezzeti çam balından çok farklıdır. Karakovan ve Petekli Ballar Petekli ballar, süzeme ballara göre vitamin ve polen değeri daha yüksektir. Temel petek kullanmadan arının kendi yaptığı gerçek petekten oluşur. Karakovan balı üretimi zordur ve sınırlı miktarlarda mahsül elde edilir. Baharın ilk çiçeklenme döneminde yüksek rakımlı yaylalarda üretilir. Karakovan balı petek gözlerini dolduran sırla kaplı olup bütün halinde satılır. İçerisinde temel petek bulunmayan %100 ‘nü arıların yaptığı petek ballar, Türk gıda kodeksi bal tebliğine göre karakovan petek balı olarak isimlendirilir. Normal petekli balların merkezinde biraz kalın bir mum tabaka olduğu için karakovan petek balı kadar rahat tüketilemez.

Organik Siyez Buğday Unu

Krem Bal Krem bal kahvaltıda tüketilen kıvamı yoğun kristalize bal türüdür. Bazı ülkelerde ekmeğe sürülmesi daha kolay olduğu için organik gıda tercih edilir ve oldukça değerlidir. Depolanması ve taşınması diğerlerine göre daha kolaydır. Kristaller ufak ise balın görüntüsü krem veya tereyağ şeklindedir. Süzme baldan yüksek kaliteli kristalize bal elde etmek için balın içine şekerlenmiş bal karıştırılır. Kristal yapısının bozulmaması için 15 derece ve altı sıcaklıkta saklanmalıdır. Kristalleşme ne kadar kısa zamanda olursa kıvamı ve kalitesi o kadar yüksek olur. Ani sıcaklık artışında kristalleşme gecikebilir.

Yukarıda saydığımız tüm bu özellikler ve nitelikler kaliteli gerçek bal nasıl anlaşılır sorumuza cevap olabilir. Çoğu zaman gözlem yoluyla buna karar verebilmemiz mümkün değildir. Satın aldığımız balın laboratuvar analiz sonuçları kesin ve doğru bilgiyi veren en güvenli yöntemdir. Burada kalitesi için dikkat edilecek nokta, hangi yörede üretildiğidir. Bölgenin sahip olduğu bitki florasının zenginliği, iklimi, bitkilerin organik tarım organik pekmez uygun yetiştirilip yetiştirilmediği, doğal yaşamı tehdit eden herhangi bir kimyasal ve zehirli atığa maruz kalıp kalmadığından emin olmamız gerekiyor.

Gerçek bal üretiminde arının ne ile beslendiği bir diğer önemli konudur. Doğal nektar dışında, glikoz şurubundan yapılmış şerbet veya kek ile beslenen arının yaptığı bal, sahte bal diye adlandırılır. Balın içeriğinde katkı maddesi, tarım ilacı ve şeker şurubu olup olmadığını anlamanın en iyi yolu analizi yapılmış olanları tercih etmektir. Hakiki balda, doğal nektardan alınması gereken prolin proteini bulunmalıdır. Çoğu zaman petekli bal üretimi için temel petek veya yapay petek kullanılmaktadır. Satın aldığımız balın içeriğinde yapay petek olup olmadığından emin olmamız gerekiyor. Gerçek petek balında arının kendi işlediği balmumu bulunur. Organik tarıma uygun olsa bile, besin değerleri açısından her bölgede arıcılık ve organik bal üretimi yapmak doğru değildir. Özellikle yöresel ballar ve yayla balı için bölgenin zenginliği.

rakım yüksekliği, arıların nektar bulmak için katetmiş oldukları uçuş mesafesi gibi kriterler balın kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bazı durumlarda bal fiyatları da kalitesi konusunda belirleyici olabiliyor. Piyasada çok ucuza satılan ballar tüm üretim aşamalarını göz önünde bulundurduğumuzda uzak durmamız gerektiğini gösteriyor. Organik Zeytinyağı yayla balı, sahip olduğu endemik bitki çeşitliliği, rakım yüksekliği, organik tarım sertifikasına sahip olması, etrafında doğal yaşamı tehdit edecek zehirli ve kimyasal atıkların bulunmaması gibi özellikleriyle gerçek yayla balı olma özelliğini yıllardır koruyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mide Bypass Ameliyatı Nedir?

Mide bypass ameliyatı, aşırı kilolu veya   Mide Bypass insanlarda kullanılan bir tür bariatrik cerrahi prosedürdür. Ameliyat sırasında, mide...